A december 13-ára eső Luca napjáról, az év leghosszabb éjszakájáról, és a hozzá kapcsolódó babonákról, hiedelmekről, népszokásokról mindenki biztosan hallott már. Ezen a napon kezdték el faragni Luca székét, ám tilos volt fonni, mosni, vagy például sütni. Viszont a lányok 12 gombócot főztek, melyekbe papírcetliken egy-egy férfinevet rejtettek, így próbálták meg kideríteni jövendőbelijük nevét. Sokan sót szórtak egy 12 részre osztott vöröshagyma cikkelyeire, mely a jövő évi időjárást árulta el. Voltak, akik karácsonyra kizöldülő Luca-búzát ültettek, mely nem csak a következő évi termést, hanem a család egészségét is megjósolta.
Ezeket a szokásokat ma már sokan csupán gyermekek szórakoztatására gyakorolják, ám ha hiszünk a boszorkányokban, ha nem, a Luca-búza ültetése sokak számára ajánlott, ugyanis a karácsonyra kizöldülő búzafüvet természetes téli multivitaminként is fogyaszthatjuk.
Hogyan készítsünk Luca-búzát?
Egy maréknyi búzaszemet bő vízzel alaposan mossunk meg, és éjszakára áztassunk be.
Egy cserépbe tegyünk földet, majd a beáztatott, leszűrt búzaszemeket sűrűn szórjuk a tetejére, de úgy, hogy azok ne érjenek egymáshoz. Belülről kifelé induló spirál alakban is elrendezhetjük a szemeket, ez a növekedést és a fejlődést szimbolizálja.
Vékonyan szórjunk rá földet, és helyezzük a cserepet világos helyre, például az ablakpárkányunkra, vagy a konyhaasztalunkra.
Ügyeljünk rá, hogy a búzaszemeket nedvesen tartsuk, de azok ne álljanak a vízben! A cserepet e célból vízbe is állíthatjuk, hogy az alulról szívja fel a nedvességet, vagy naponta többször vizet permetezhetünk a búzaszemekre. Sokan átlátszó fóliával takarják le a cserepet öntözések között, ezzel is elősegítve a Luca-búza növekedését.
Ültetést követően csupán néhány nap elteltével elkezdenek előbukkanni a zöld levélkék, melyek karácsonyra dús, buja búzafűvé változnak.
Régen egy szalaggal átkötött fehér gyertyát is állítottak a cserép közepébe, melyet karácsonykor, mikor a búzaszemek már kizöldültek, a karácsonyfa alá, az étkezőasztalra, vagy akár az oltárra helyeztek.
A karácsonyi ünnepek alatt gyermekekkel együtt izgalmas lehet figyelni a Luza-búza növekedését, de búzafüvet természetesen egész évben nevelhetünk.
Miért olyan egészséges a búzafű?
- Kimagaslóan gazdag megannyi antioxidánsban, aminosavban, enzimben és tápanyagban, ezért a búzafű természetes multivitaminként hat.
- Védheti sejtjeinket és DNS-ünket a szabad gyökök és az oxidatív stressz okozta károsodásokkal szemben.
- Hozzájárulhat az energiaszint növeléséhez.
- Segíthet a gyulladások megelőzésében és csillapításában.
- Képes lehet csökkenteni a magas koleszterinszintet és vérnyomást, így védve szív- és érrendszerünk egészségét.
- Hozzájárulhat a vércukorszint normalizálásához.
- Elősegítheti a súlyvesztést túlsúly esetén.
- Segíthet a méregtelenítésben.
- Támogathatja bélflóránk és bélrendszerünk egészségét.
- Bizonyos esetekben a búzafűnek rákmegelőző, rákellenes hatása is lehet.
Hogyan fogyasszuk a búzafüvet?
Az otthon nevelt búzafűből készíthetünk búzafűlevet, hozzáadhatjuk turmixokhoz, salátákhoz, krémlevesekhez, vagy akár tálalás előtt ételeinket is díszíthetjük néhány szál búzafűvel. A búzafű elérhető koncentrált étrend-kiegészítő formájában is, így ha nincs időnk Luca-búzát nevelni, vagy nem áll elegendő búzafű a rendelkezésünkre, ezek kiváló alternatívát jelenthetnek számunkra. A mi kedvencünk a Mannavita Búzafű Italpor, mely a búzafűben megtalálható egészségvédő tápanyagokat koncentráltan tartalmazza, és hatékonyan alkalmazható a fent említett panaszok kezelésére.
A fenti információk tájékoztató jellegűek! Gluténérzékenyek konzultáljanak kezelőorvosukkal a búzafű fogyasztásával kapcsolatban!
Források:
https://mek.oszk.hu/02100/02115/html/3-1391.html
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21485304/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC5534514/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30059150/