Mi az a Bifidobacterium bifidum?
A bifidobaktériumok olyan probiotikus baktériumok, amelyek a belekben és a gyomorban is természetesen megtalálhatók, valamint bizonyos ételek vagy étrend-kiegészítők fogyasztásával is emelhetjük a szintjüket. A bifidobaktériumok olyan alapvető testi funkciók ellátásában segítenek, mint például a hatékony emésztés és a káros baktériumok elpusztítása. Az ezek közé tartozó Bifidobacterium bifidum, vagy röviden B. bifidum számos módon védheti az egészségünket, ezt nem csak felhasználói beszámolók, hanem klinikai vizsgálatok is alátámasztják. Lássuk, milyen egészségügyi hatásai lehetnek a Bifidobacterium bifidum baktériumnak!
A Bifidobacterium bifidum rendszeres bevitelének bőbb egészségügyi előnyei
Hatékonyan alkalmazható az IBS okozta, illetve más gyomor- és emésztőrendszeri bántalmak csillapítására
Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a Bifidobacterium bifidum rendszeres és megfelelő alkalmazása segíthet helyreállítani a bélflóra felborult egyensúlyát, illetve csökkentheti az IBS, vagyis az irritábilis bél szindróma kellemetlen tüneteit, mint például a hasi görcsök és fájdalmak, a puffadás, a székrekedés, illetve a hasmenés. A Bifidobacterium bifidum továbbá az újabb gyomor- és emésztőrendszeri panaszok kialakulásának esélyét is csökkentheti.
Bifidobacterium bifidummal a fertőző betegségek ellen
Más tanulmányok szerint a Bifidobacterium bifidum jelentősen támogathatja az immunrendszert. Ezek a baktériumok a fehérvérsejtekre való hatásuknak köszönhetően segíthetnek a különböző fertőző betegségek megelőzésében és leküzdésében, illetve csökkenthetik a gyulladásokat is. Ezért a B. bifidum hatékonyan alkalmazható például a Helicobacter pylori (H. pylori) fertőzés okozta panaszok, köztük a gyomorhurut és a gyomorfekély kezelésének kiegészítésére is. Ezen túl a nekrotizáló enterocolitis, a bélnyálkahártya-fertőzés egy fajtájának enyhítésére is igénybe vehető, valamint a colitis ulcerosa, más néven a fekélyes vastagbélgyulladás, illetve egyes tüdőfertőzések tünetei is hatékonyan kezelhetők a B. bifidum alkalmazásával.
Melyek a Bifidobacterium bifidum legkiválóbb forrásai?
A B. bifidum egy a szervezetben természetesen termelődő probiotikus baktérium, amelynek szintjét bizonyos ételek és étrend-kiegészítők rendszeres fogyasztásával is növelhetjük. Ezek közé tartoznak például az alábbiak:
- fermentált ételek, köztük a kimchi, a misó, a tempeh, illetve a savanyú káposzta
- erjesztett tejtermékek, mint például a joghurt, a kefír és az író
- rostokban gazdag zöldségek, gyümölcsök és teljes kiőrlésű gabonák
- a manapság újra népszerű kovászos kenyér
- egyes szűretlen ecetek
- bizonyos borok
- pácolt húsok
- B. bifidum baktériumot tartalmazó készítmények, mint például a Mannavita Colonum Béltisztító Étrend-kiegészítő vagy az LR Probiotic12
Mire figyeljünk oda a Bifidobacterium bifidum terápiás alkalmazását illetően?
A Bifidobacterium bifidum az egészséges immunrendszerű gyermekek és felnőttek esetében jellemzően nem okoz kellemetlen mellékhatásokat, azonban rendellenesen legyengült immunrendszer esetén tartsuk be orvosunk utasításait alkalmazását illetően. Idősebb korban, terhesség és szoptatás ideje alatt, fennálló szívbillentyű-rendellenességek, valamint rövid bél szindróma esetén szintén konzultáljunk orvosunkkal a B. bifidum terápiás alkalmazását, illetve az esetleges alternatívákat illetően.
A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC6920858/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24242237/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC4171173/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21418261/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34360835/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28643627/
Fotó: Nicola Barts